Bornholm - tættere på end du tror
Danmark er et lille land med kort afstand mellem landsdelene, så en rejse fra den ene ende til den anden, er en smal sag. Og så alligevel. Danmarks østligst punkt er jo Bornholm (Christians Ø, for at være helt korrekt) og rejsen hertil tager længere tid end det vil tage at rejse en tur til Middelhavet med fly.
Bornholm kan nås med færge fra København (Køge) til Bornholm på 5½ time eller med Færge fra Ystad i Sverige på 2½ time. Dertil skal så lægges et par timer, hvis du rejser fra Jylland. Men der findes også et hurtigere alternativ: Fly.
Man kan flyve direkte til Bornholm fra København på kun 35 minutter med flyselskabet DAT - Danish Air Transport. Samme selskab flyver også fra Billund, hvor rejsetiden er ca. 1 time og 10 minutter. I Sommerhalvåret flyver DAT også fra Aalborg (1 time og 15 minutter) og fra Sønderborg (ca. 50 minutter) med selskabet Alsie Express.
Flyvning er selvfølgelig dyrere end transport med bil og færge, men hvis privatbudgettet tillader det, så er den en komfortabel rejseform, som sparer dig rigtig meget tid. For en kortere miniferie eller forlænget weekend, så pak let og har du styr på bagagevægten, så kan du nøjes håndbagage og dermed spare flere hundrede kroner i bagagegebyrer.
Cyklen - den nemme transportform
Ankommet til Bornholms lufthavn kan man tage en bus eller Taxi de ca. 10 kilometer ind til Rønne - Bornholms største by. Bornholm er på grund af sin begrænsede størrelse den helt oplagte destination for en aktiv cykelferie.
Aktiv cykelferie bliver stadig mere og mere populært ferieform blandt danskerne, da man på en gang både får motion, socialt samvær og oplevelser helt tæt på.
Solskinsøen i Østersøen byder på et utroligt varieret landskab med smukke cykelruter, hvor der er plads til et tempo, hvor også de helt små kan være med.
Hele turen rundt om øen er kun ca. 110 km lang. Bornholm danner en skæv firkant med hjørnerne: Rønne, Hammeren, Svaneke og Dueodde. Afstanden fra vest til øst (Rønne-Svaneke) er på ca. 30 km, og afstanden nord til syd (Hammeren-Dueodde) er på ca. 40 km.
I Rønne findes der flere firmaer der udlejer cykler. Typisk ligger lejeprisen pr. døgn på ca. 85 kr. for en almindelig cykel, mens en elcykel kan lejes for ca. 200 kr. (rabat ved længere perioder).
Oplevelser helt tæt på
Cykelruten kan nemt tilrettelægges sådan at der også er masser af tid til andre oplevelser, end dem I får på cyklen. For udover at øen byder på storslåede naturoplevelser, så findes der også et væld at attraktioner og seværdigheder, som er et besøg værd.
Tag en tur til øens nordligste punkt og oplev Hammershus slotsruin, der er beliggende på en 74 meter høj klippeknude. Hammershus borgen blev opført i 1200 tallet og fungerede som borgværk indtil 1743. Ruinen er i dag et af de største ruinkomplekser i Nordeuropa, hvor man stadig kan se resterne efter af flere af borgen broer og tårne.
Turen bør også gå forbi Døndalen, hvor du finder Danmarks højeste vandfald. Døndalsfaldet kan blive op til 25 meter. Oplev også Ekkodalen, Danmarks længste sprækkedal på 12 km. Sprækkedale er revner i sleve urfjeldet, som istidens smeltevand har tømt og renskuret.
Og så er der selvfølgelig den berømte rokkesten i Paradisbakkerne. Den store sten måler 4x3x2 meter og forventes at veje mellem 30 og 35 tons. Med lidt kræft kan den dog stadig rokkes frem og tilbage.
Bornholm er også særlig kendt for sine karakteristiske rundkirker. Rundkirker består af et rundt kirkeskib og i stedet for sidskibet, har rundkirkerne en central kerne, som enten er rund eller ottekantet. På øen finder man fire rundkirker, hvor kirken i Østerlars er den største og mest kendte. Den mindste (og nyeste) rundkirke finder man i Nyker, mens rundkirken i Olsker er den højeste og mest elegante og rundkirken i Nylars nok er den mest velvarende af kirkerne.
Ønsker man at opleve Danmarks østligste punkt, så må man tage færgen fra Gudhjem til Ertholmene. Overfartsiden er ca. en time. I sommerhalvåret er der tre daglige afgange mens der er i vinterhalvåret kun sejles til øen en gang dagligt med postbåden. Ertholmene består af de to beboede øer Christiansø og Frederiksø, et fuglereservat samt et større antal klippeskær. Her er alt totalfredet og på øerne bor der kun ca. 90 personer i dag. Besøg Store tårn på Christiansø og Lille tårn på Frederiksø. Begge tårne blev bygget som en del af forsvarsværket men fungerer i dag som museum og er bestemt et besøg værd.